De ce fumezi?

de ce fumezi_nobg 

Mă relaxează, mă scapă de stres, mă ajută să mă concentrez, îmi place, socializez mai uşor. 

Fumatul satisface nevoi create de fumatul însuşi, întreţinând cercul vicios al dependenţei. Un fumător întâmpină stres suplimentar faţă de un nefumător în aceeaşi situaţie problematică, surplusul de stres provenind din faptul că stresul grăbeşte instalarea sevrajului prin stimularea acidităţii urinei care, la rându-i grăbeşte excreţia nicotinei din organism. De aceea, în situaţii de stress, aprinzându-ţi o ţigară ai senzaţia că reduci nivelul de stres. În realitate, nu faci altceva decât să-ţi cobori nivelul stresului la nivel de nefumător.

Fumatul te ajută să te concentrezi atunci când sevrajul te împiedică. Nu cred că după o ţigară devii mai concentrat decât un nefumător.

Îţi place să fumezi. Trebuie să recunoşti că nu toate ţigările pe care le fumezi într-o zi îţi fac plăcere. Cele mai multe probabil le fumezi robotic, mecanic, fără a le acorda vreo importanţă, fără a-ţi rămâne în memorie. Unele ţigări îţi cad chiar prost, te fac să te simţi rău, să ai ameţeli, senzaţie de greaţă. Totusi, există una-două ţigări care chiar îţi plac. Ţigara de după un film la cinema etc… Evident, după ce s-a instalat sevrajul, fumatul unei ţigări  restabileşte echilibrul chimic la nivelul receptorilor nicotinici, generând plăcere. Dar nevoia fiziologică de nicotină este cauzată de modificarea fizico-chimică a funcţionalităţii cerebrale de către fumat. Cu alte cuvinte, ca sa-ţi placă o ţigară, trebuie să suferi de sevraj.

Dacă găseşti dificil să socializezi altfel decât ieşind la fumoar cu colegii, este posibil să ai o problemă emoţională din spectrul tulburărilor anxioase care întăreşte dependenţa de nicotină. Chiar crezi că nefumătorii socializează cu dificultate, fiindu-ţi inferiori din acest punct de vedere?

Indiferent de motivele pentru care fumezi, ori sunt create de dependenţa de nicotină ori sunt absurde. Pentru fumat există doar două motive valide: vrei cu orice preţ să mori în chinuri sau îţi place la nebunie sevrajul si vrei să-l experimentezi tot restul vieţii.