Convingeri false care menţin dependenţa

                 Nu voi sti ce sa fac cu timpulconvingeri

Vei invata. Ce fac nefumatorii in pauzele tale de tigara?

                Nu ma voi mai putea concentra

Dificultatile de concentrare sunt simptome de sevraj care au ca si cauza diminuarea nivelului glucozei serice. Se vor remite complet in 2 saptamani. Sucurile naturale ajuta (fructoza).

                Voi fi mereu nervos

Iritabilitatea este un simptom de sevraj, consecinta nivelului scazut al dopaminei si altor neurotransmitatori (endorfine). Se va remite complet in 2 saptamani. Exercitiile fizice ajuta.

                Fumatul ma ajuta sa ma calmez

Fumatul te ajuta sa elimini stresul generat de sevraj! Stresul generat de alti factori grabeste excretia nicotinei (prin acidifierea urinei, nicotina se reabsoarbe spre excretie la nivel renal), aceasta atingand nivelul minim, mai rapid decat de obicei. In consecinta, tu intri in sevraj mai repede. Fumand, elimini simptomele sevrajului, nu si stresul de fond.

                Fumatul e singura mea placere / Imi place sa fumez

Este posibil ca activitatilor din care derivi placere sa le fi asociat fumatul atat de des incat in prezent tigara si activitatea par unul si acelasi lucru. Astfel, probabil, ai ajuns sa te temi ca nu te vei mai simti bine facand un anumit lucru daca nu fumezi.

Care din tigarile fumate intr-o zi sunt cu adevarat „placute”?  Cate sunt fumate „mecanic”? Cate sunt „neplacute”?

Nu mai fumezi de mult din placere ci din nevoie. Tigarile nu mai au aceeasi aroma ca la inceput si asta nu din cauza ca s-ar fi modificat reteta ci datorita transformarilor prin care ai trecut tu pe parcurs.

                Nu cunosc nici un om bolnav sau mort din cauza fumatului – nu se moare din asta!

Ai cunoscut oameni care au decedat in urma unui infarct miocardic? Dar in urma unui accident vascular  cerebral? Dar in urma unui cancer de plaman, gura, gat, esofag, de vezica urinara? Dar in urma emfizemului pulmonar? Toate aceste diagnostice au ca si cauza sau factor  de risc de prim rang tutunul.

La nivel mondial, cauza nr.1 a mortalitatii este reprezentata de probleme la nivelul aparatului circulator, bolile coronariene in special. Dintre cancere, cel pulmonar este pe primul loc ca numar de victime. Emfizemul este aproape excluziv cauzat de fumat (9 din 10 cazuri nu au o predispozitie genetica).

                Bunicul a fumat pana la 95 de ani, am bagaj genetic bun, n-am de ce ma teme

„Iti dai seama cat ar fi trait daca n-ar fi fumat?” Bagajul genetic poate fi „bun” sau „rau”, in functie de particularitatile mediului.

                Sunt fumator ocazional, nu sunt dependent, n-am cum sa am probleme

Fumatorii ocazionali sunt extrem de rari – aceia care nu resimt nici un simptom de sevraj in urma intreruperii aportului de nicotina. Exista niste gene implicate in regularizarea nACRs alfa-4 beta-2 care, in cazul lor, lipsesc.

Chiar si acestia, insa, continuand sa fumeze, isi fac rau. Degeaba poti renunta oricand daca nu o faci.

                Imi e foarte usor sa ma las de fumat, am mai facut-o in trecut, o pot face oricand

Daca azi fumezi, nu poti spune ca ai reusit sa te lasi ci doar ca ai incercat si ai esuat. E usor sa te lasi, e greu sa nu te reapuci. Tu ai invatat doar jumatate din lectie si asta e un lucru periculos deoarece

1) bazandu-te pe ideea ca te poti lasa oricand, vei fi din ce in ce mai demotivat s-o faci;

2) vei ceda tentatiei din ce in ce mai usor. Un fost fumator care a trecut prin chinurile unui sevraj complet va avea motive serioase pentru a evita sa mai traga vreodata vreun fum pentru ca stie ce risca – ori nu se va mai putea lasa si va fuma pana cand va suferi repercusiunile medicale  ori va avea de suportat din nou sevrajul. Niciuna din cele doua nu reprezinta o optiune. In cazul tau, acest gen de motivatie lipseste.

                M-am lasat de fumat, cate un fum din cand in cand nu inseamna nimic

Un fum determina una din urmatoarele 4 situatii:

1. Iti vei reactiva subit dependenta intrand in sevraj. Dupa 1-2 zile de sevraj vei reveni la nivelul initial de fumat;

2. Te vei apuca imediat de fumat la nivelul initial, fara a mai astepta instalarea sevrajului;

3. Vei trai un sevraj continuu, tragand doar fumuri din cand in cand.

4. Nu se va intampla nimic, caz in care vei invata ca poti trage cate un fum din cand in cand fara sa recazi. Asta este calea sigura catre recadere, cele mai multe cazuri regasindu-se aici.

                Nu-s dependent de nicotina, sunt dependent de gest

Daca ai fi dependent de gest si nu de nicotina, atunci n-ai avea nici o problema in a pufai o tigara stinsa sau in a te preface ca fumezi in timp ce in loc de tigara tragi dintr-un pai, de exemplu. Esti dependent de nicotina, fie ca-ti place, fie ca nu.

                Fumatul nu cauzeaza cancer, e doar un factor de risc

Nicotina stimuleaza inhibitia apoptozei – moartea programata a celulelor mutante. Anumiti compusi chimici din fumul inhalat ataca nucleul celular provocandu-i modificari. Celulele mutante (cu nucleul modificat), in loc sa se autodistruga, intra in proces de diviziune mitotica, riscul de malignitate crescand simultan cu numarul de diviziuni.

Eu fumez lights, riscurile in cazul meu sunt scazute.

Tigarile lights par mai usoare datorita arhitecturii filtrului, nu tratarii sau cantitatii diferite a tutunului. In general, fumatorii care trec de la filter la lights dezvolta mai mult sau mai putin constient strategii prin intermediul carora reusesc sa-si „conserve” cantitatea de nicotina si gudron inhalata. Unii fumeaza pana la filtru, altii astupa cu degetele aerisirile din filtru, unii introduc mai adanc in gura filtrul astfel incat aerisirile sa fie obturate de buze, altii trag mai puternic, unii fumeaza mai mult.

                Am destul timp sa ma las de fumat

De unde stii? Crezi ca nimeni din cei care au ramas infirmi sau au murit n-au gandit-o? In general, oamenii tineri gasesc refugiul in aceasta rationalizare, chiar si cei care mor tineri.

                Fumatul ma ajuta sa tin sub control masa corporala. Daca renunt, ma voi ingrasa

Nu te ingrasi doar pentru ca nu mai fumezi ci pentru ca pofta de mancare fiind resimtita mai des, risti sa mananci mai des si mai mult. Unii fumatori care renunta, castiga in medie 2.7 kg in masa corporala datorita eforturilor organismului de a compensa lipsa zaharul seric care nu mai este mentinut de nicotina la nivel homeostatic, prin stimularea consumului de alimente. Pentru a tine masa corporala sub control, poti imparti mesele principale ale zilei in gustari mai dese astfel incat sa conservi cantitatea alimentelor ingerate si sa faci miscare (stimuland totodata secretia dopaminei si endorfinelor).

                Nevoia de a fuma e incontrolabila, simt ca innebunesc daca nu trag un fum

Cu toate ca ai senzatia asta, nimeni n-a innebunit vreodata din cauza sevrajului nicotinic. Toate simptomele sevrajului, indiferent cat de intense ar fi, incep sa se diminueze dupa sau in timpul primelor  72 de ore, urmand ca in urmatoarele 2 saptamani sa dispara complet.

                Sunt dependent, e imposibil sa renunt la fumat

Foarte multi au reusit. Numarul fostilor fumatori de succes este estimat a fi astazi de circa 1 miliard. Ce te face sa fii atat de convins ca tocmai tu nu vei reusi?