Cum acţionează nicotina?

NICOTINA actioneaza asupra receptorilor nicotinici ai acetilcolinei alfa-4 beta-2 implicati in invatare si dependenta!

La nivelul sistemului nervos central, nicotina formeaza legaturi chimice cu receptorii nicotinici ai acetilcolinei din cadrul sistemului limbic. Acestia, in consecinta, raspund prin secretii dopaminergice (activarea complexului SNARE), declansand exocitoza traiectelor sistemului de intarire (reward system). Prin repetitie, acest proces conduce la fenomenul de „cale batatorita”, intarind comportamentul si asocierea dintre acesta si efectele sale.

Pe langa nicotina, in fumul de tigara se gasesc beta-carboline, compusi ce inhiba activitatea distructiva a enzimelor MAOI asupra neurotransmitatorilor monoaminergici (dopamina, norepinefrina si serotonina), crescandu-le astfel persistenta in spatiul sinaptic, avand ca si consecinta cresterea duratei efectelor psihoactive si contribuind astfel la instalarea dependentei.

Expunerea in mod repetat la nicotina are ca efect cresterea cantitatii receptorilor alfa-4 si beta-2 de la nivelul cerebelului si trunchiului cerebral, crescand astfel necesarul de nicotina pentru acelasi efect  (toleranta). Ca urmare, caile neuronale in care sunt implicati receptorii nicotinici nu mai raspund la cantitati normale de acetilcolina, devenind inactive in absenta nicotinei (sevraj).

La nivelul suprarenalelor, nicotina formeaza legaturi cu receptorii nicotinici ganglionari care raspund prin cresterea secretiei  de epinefrina (adrenalina), avand ca efect pregatirea organismului pentru reactia de „fuga sau lupta” (cresterea pulsului si frecventei respiratorii, stimularea secretiei de vasopresina (vasoconstrictie) si, deci, cresterea tensiunii arteriale, alcaloza, cresterea cantitatii de fibrina serica si creşterea cantităţii de zahăr. Anxietatea asociata reflexului este, insa, mentinuta in cotele unui discomfort tolerabil prin stimularea secretiei de beta-endorfina. 

Nicotina inhalata ajunge in creier in 7 secunde, producand aproape instantaneu efecte?

Este unica in raport cu cele mai multe substante psihoactive, in doze mici fiind un drog stimulant iar in doze mari, unul sedativ-analgezic (stimuleaza activitatea sistemelor serotoninergice si opiaceice)? In cantitati foarte mari (30-50 ml), moleculele se vor fixa si pe receptorii nACRs musculari, provocand moartea prin constrictie toracica si asfixiere.

Are perioada de injumatatire de 2 ore excretia putand fi grabita masiv de catre alcool si pH-ul mic al  urinei? Aciditatea urinei este crescuta in momente de stress sau dupa ingestia vit.C.