Beneficii

La 20 de minute de la inhalarea ultimul fum de ţigară tensiunea arterială scade la valori normale. Pulsul cardiac si temperatura membrelor revin la valori normale.beneficii

● La 8 ore de la stingerea ţigării nicotina se reduce cu 93,75%.

● La 12 ore, oxigenul si monoxidul de carbon se normalizeaza

● La 24 de ore riscul de accident vascular şi de moarte subită scade. Anxietatea asociata sevrajului atinge maximul, urmand ca in urmatoarele 2 saptamani sa atinga nivelul normal.

● La 48 de ore gustul şi mirosul se îmbunătăţesc. Terminatiile nervoase lezate incep sa se refaca. Furia si iritabilitatea ating maximul.

● La 72 de ore nicotina a disparut complet din organism. Peste 90% din metabolitii nicotinei (mai putin cotinina) au fost excretati prin urina. sImptomele sevrajului incep sa scada in intensitate. Respiraţia devine mai uşoară deoarece bronhiile incep sa se relaxeze. Capacitatea functionala a plamanului incepe sa creasca.

 La 7 zile mai apar pana la 3 pofte pe zi, cu durata de maxim 3 minute. Dupa ziua nr.10, vei avea 2 pe zi

● La 2 săptămâni circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte. Circulatia sanguina la nivelul gingiilor e la fel cu cea a unui nefumator. Se imbunatateste circulatia periferica si hidratarea pielii. Ridurile premature specifice incep sa dispara.

● La 3 saptamani, receptorii nicotinici ai acetilcolinei (in special alfa-4 beta-2) revin la nivel de nefumator.

● La 4 saptamani simptomele psihologice ale sevrajului – furia, iritabilitatea, anxietatea, agitatia, nerabdarea, insomnia, deprimarea –  au disparut complet.

● La 2 luni rezistenta la insulina s-a normalizat, in ciuda castigarii in greutate circa 2,7 kg.

● La 3 luni, Circulatia sangvina si conditia fizica s-a imbunatatit semnificativ.Tusea cronica (daca a fost), acum a disparut complet. In cazul in care inca mai persista, e cazul sa vizitezi un medic!

● La 6 luni sistemul imunitar s-a imbunatatit. Inflamatiile si tulburarile cronice sunt din ce in ce mai rare.

● La 9 luni cilii din plamani s-au regeneral, crescand capacitatea plamanului de a gestiona mucusul, de a se pastra curati, reducandu-se astfel riscul infectiilor. Congestiile induse de fumat de la nivelul sinusurilor, oboseala si dificultatile de respiratie au scazut simtitor.

● La 1 an riscul de boli coronariene, atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale s-a redus cu peste 50%.

● La 5 ani riscul de hemoragie subarahnoida s-a redus cu 59%. Daca esti femeie, riscul de a dezvolta diabet este egal cu cel al unui nefumator. Riscul de cancer bucal, laringian sau de esofag s-a redus cu 50%. În plus, funcţia cardiovasculară poate fi comparată cu cea a unui nefumator.

● La 10 ani riscul mortalitatii de cancer pulmonar a fost redus cu 50% in cazul in care fumai un pachet pe zi. Riscul diagnosticarii cu cancer pulmonar este cu pana la 70% mai mic comparativ cu un fumator. Celulele precanceroase au fost inlocuite cu celule sanatoase. De asemenea, riscul de cancer vezical si pancreatic s-a redus semnificativ. Riscul de diabet este la nivel de nefumator.

● La 13 ani riscul pierderii dintilor este similar cu cel al unui nefumator (fumatorii au, in medie, cu 6 dinti mai putin decat nefumatorii).

● La 15 ani riscul de boli coronariene este similar cu cel al unui nefumator. Riscul de cancer pancreatic este la nivel de nefumator.

● La 20 ani organismul tau este similar cu cel al unui nefumator.