Fumatul – Partea întunecată

– Fumatul omoară două treimi din fumatori!darkside

– Intr-un an ucide mai multi oameni decat au murit in total in al doilea razboi mondial.

– Dintr-o mie de fumatori cu varsta de 20 de ani, 6 vor muri ucisi, 12 vor muri in accidente, 500 vor muri din cauza fumatului.

– 6 din principalele 8 cauze de deces la nivel mondial au ca principal factor de risc asociat tutunul.

– In Romania mor anual din cauza tutunului 33.000 de fumatori, 70% dintre decedati avand varste cuprinse intre 35 si 69 de ani.

– Unul din 4 decese care au loc inaintea varstei de 35 de ani, survine ca urmare a fumatului.

Fumatul scurteaza viata, in medie, cu 21 de ani.

CANCERUL PULMONAR

– Fumul de tigara contine peste 60 de carcinogeni cunoscuti!

Nicotina singură nu poate dezvolta cancerul, nu are proprietăți mutagene dar determinând creșterea activitătii acetilcolinei, duce la împiedicarea apopotozei (moarte programată) prin care organismul iși distruge anumite tipuri de celule, moarte sau mutante, astfel acestea dezvoltându-se în celule cancerigene.

– Fumatul este principala CAUZA a cancerul pulmonar. In 80-90% din cazurile de diagnostic de cancer pulmonar, fumatul este prezent in istoricul pacientului. Pacientii nefumatori diagnosticati cu acest tip de cancer reprezinta 10-20% din total.

– Inainte de 1900, carcinomul pulmonar era o curiozitate, un diagnostic extrem de rar. Odata cu  cresterea numarului de fumatori, s-a inregistrat o crestere corelativa a numarului de persoane diagnosticate cu aceasta maladie, durata medie dintre momentul take-up-ului si cel al diagnosticului de cancer pulmonar fiind de 20 de ani.

– Daca esti fumator si ai norocul sa nu mori datorita altor efecte ale fumatului sau accidental, vei muri de cancer pulmonar cu o certitudine de aproape 90%!

CANCERUL DE VEZICA URINARA

– Pentru un fumator, riscul de a dezvolta acest tip de cancer este de 6 ori mai mare fata de un nefumator. Cauza posibila: arilaminele din fumul de tigara si inhibitia nicotinica a apoptozei.

ATEROSCLEROZA

Fumatul este al treilea factor de risc ca magnitudine.

  • Obezitatea;
  • Dietă neechilibrată, stil de viață sedentar;
  • Fumatul;
  • Diabetul zaharat;
  • Alcoolismul;
  • Hiperlipoproteinemie;
  • Hipertensiune arterială

Fumatul, insa, este un factor de risc important pentru obezitatea centrala (acumularea de grasimi in spatiile dintre organele interne) si, consecutiv, prin influentele hormonale ale tesutului adipos, sau direct, prin mentinerea nivelului ridicat al zaharului seric, pentru diabetul de tip 2. De asemenea, in timp, fumatul poate conduce la cresterea tensiunii arteriale (prin mecanismul nicotina-epinefrina-vasopresina).

Infarctul miocardic – riscul este de doua ori mai mare la un fumator

Accidentul vascular cerebral

Trombalgeita obliterantă sau maladia Buerger este o afecţiune inflamatorie a vaselor periferice, în special a arterelor ulnară şi radială, caracterizată prin reducerea până la blocarea completă a fluxului sanguin, ulceraţii şi gangrenă.
Zonele afectate predominant sunt extremităţile, simptomele fiind:
– tegumente reci, cianotice
– senzatii de furnicături sau chiar paralizii
– senzaţie de arsură
– durere
– plăgi lovite care nu se mai vindecă
Bolnavii de trombalgeită ajung aproape invariabil la aputarea progresivă (în cazul în care continuă să fumeze) a extremităţilor, până la pierderea unor segmente semnificative ale mâinilor sau/şi picioarelor.
Decesul survine la pacienţii care continuă să fumeze, în rest fiind foarte rar.
Încetarea fumatului este singura strategie care previne progresia nefavorabilă a bolii. Utilizarea de gumă de mestecat cu nicotină sau plasturi nicotinici nu este permisă.
În afară de oprirea ingestiei de nicotină, nici o altă terapie nu este definitivă.

BOLI PULMONARE OBSTRUCTIVE CRONICE

Bronsita cronica – cea mai comuna cauza este fumatul (de tutun sau marijuana)

– Emfizemul pulmonar – Este o boală obstructivă cronică a plămânilor, caracterizată prin distrugerea treptată şi ireversibilă a pereţilor alveolari de la nivelul plămânilor şi este aproape mereu precedată şi însoţită, în cazul fumătorilor, de bronşite cronice. 9 din 10 bolnavi de emfizem au fost sau sunt fumători!
Simptomele cele mai frecvente sunt episoadele recurente de bronşită (cu tuse uscată iar in cazuri avansate, productivă), eforturi de a respira, urmate de epuizare în cazuri avansate. Bolnavul de emfizem ajunge aproape mereu să depindă de oxigen imbuteliat datorita reducerii treptate a suprafeţei de absorbţie a acestuia din aer.
Principala cauza este fumatul, un singur bolnav din 10 fiind nefumator.